Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fájlkezelés egyszerűen. Total Commander program

2013.11.28

total-commandera.jpg

  Még a személyi számítógépek /PC-k / bevezetésének hajnalán, amikor a hajlékony lemezeket használták hordozható eszközként, alkotta meg a fájlok és mappák kezelésének egyszerű módját P. Norton számítógépes zseni.

A könyvtárak vagy /mappák valamint a fájlok vagy /munkák kezdő-pontjainak leképezésével az egész számítógépet könnyen átláthatóvá tette a program szerző.   Ahogyan a számítógépen egymás után helyez-kednek el a mappák,és bennük a munkáink (vagy fájlok), ugyanúgy helyezkednek el a mappák és fájlok a mostani programunknak ( Total Commander)két ablakában.A programunk pont azt   mutatja, hogyan helyezkednek el azok a számítógépünk háttértárjában, tárjaiban. 

A program ablakát két részre osztotta a szerző. Mindkét ablak ugyanarra jó: hogy megmutassa milyen mappák és fájlok (vagy munkák ) vannak a számítógépen. Vagyis, hogy a számítógépünk egyik egységének tartalmát mutassa az egyik oldalon, ( pl.c egységet a baloldalon) , a másik oldalon pedig egy másik egységet ( pl. a d egységet ), a benne lévő tartalommal. ( Annak, hogy mindkét oldalon ugyanazt a tartalmat lássuk, vajmi kevés haszna van! ) A vastag, kék színű címsor a után a menüsor, majd a kis képek vagy eszközök sorát láthatjuk a második, majd harmadik sorban.

Minket azonban most az ezek után következő vízszintes sor érdekel különösen! Lásd az alább lévő képen!  Ebben a sorban az  egyes háttértárolók nevei láthatók  az abc kezdőbetűivel azonosítva őket. Pl. c .  Egyszerre csak egy név látható, mellette egy lefelé mutató fekete nyíl következik. Ha erre kattintunk egérrel, akkor feltűnik egy függőleges sorban / menüben / a többi egység neve is. Ezek a háttértárolók a számítógép egységei. Így mondjuk ki őket:  a  egység vagy könyvtár, b  egység,  c  egység  d  egység stb.      Utána az egység megnevezése, ha van,  (pl. Windows XP), és a rajta lévő szabad helyek mérete következik ebben a sorban.

  A következő vízszintes, széles sorban, amely úgy néz ki, mint egy címsor, megismételve látjuk a kiválasztott egység nevét,(pl. c )és a benne lévő mappák és fájlok (munkák) nevét. A mappákat  ezzel a jellel látjuk elválasztva .  \  ( visszafelé mutató törésvonal ).  Ezt a jelet követve ezen a soron, számítógépen egyre beljebb haladunk!  A pillanatnyi helyet, mappát,  ahol a számítógépen vagyunk, az utolsó név mutatja. Pl. C: \dokumentumok \ kati... Lefordítom: A gép c egységén, a merevlemezen a Dokumentumok mappában most a Kati mappában lévő tartalmat láthatjuk az Ő szép leveleivel.

Ezt a széles szürke színű sort követi a mappa tartalma függőleges oszlopokban. Vagyis a sárga színű mappák és a kék írású fájlok ( munkák ) listája. Íme,a számítógépen lévő adatok szerkezetét, vagy másképpen mondva a mappák és a fájlok /vagy munkák/ elhelyezkedését mutatja meg ez a kis programunk, ahogy ez itt is látható.

 

total-commander.jpg

Most jön a program igazi haszna!  A bal- és a jobboldali ablak eltérően nézhet ki.  Ez azt jelenti, hogy a számítógépen máshol tartózkodunk a bal-, és máshol a jobb oldalon.  Ez esetben a számítógép egyik helyén kijelölve egy mappát vagy épp fájlt (munkát), /pl. a kati mappát /, azt az egyik helyről áthelyezhetjük a másik helyre. A fájl kezelés funkció billentyűkkel történik. Jelen esetben az F5 gombot kell megnyomnunk, hogy a kati mappát, és annak tartalmát áthelyezzük.Négy funkció gombbal /F5 -F8-ig/ tudjuk kezelni a meglévő mappákat és fájlokat. A funkció gombok szerepét a program legalsó sorában is olvashatjuk. Természetesen a magyar nyelvre való beállítás után magyarul látjuk a gombok szerepét.Így F5 Copy /Másolás/; F6 Move/ áthelyezés , stb. lesz látható.

√   A munkát a mappák és fájlok kijelölésével kezdjük.  1,Egér kattintással kiválasztjuk a szükséges mappát vagy fájlt.  Több elemet is kijelölhetünk egyszerre az Insert gomb megnyomásával. A kijelölt fájlok v. mappák a többitől eltérő módon,pl. más színben jelennek meg.  Ha egy mappában minden elemet ki szeretnénk jelölni, azt a billentyűzet jobboldalán lévő + gombbal tehetjük. A kijelölést visszavonni a megfelelő helyen megint az Insert gomb megnyomásával lehet. Az összes elem kijelölésének visszavonását a mínusz  ( - ) gombbal tehetjük meg, a billentyűzet jobb oldalán.

2,Ha már megtörtént  egy elem kijelölése, akkor már az F5, F6, F7, F8 funkciógombokkal különböző műveleteket végezhetünk elF5 = Másolás; F6 = Áthelyezés; F8 = Törlés. /Legfeljebb még a megjelenő  O.K. felirat megnyomását várja tőlünk megerősítésként a gép, és már kész is a munka!/ Az F7 funkciógombbal egy új mappát hozhatunk létre abban a mappában, ahol éppen vagyunk.

A fent leírtak szerint járunk el, ha egy cserélhető eszközön, pl. egy tenyérnyi kis eszközön, "pendrájvon" kapott szép nyaralási képeket akarunk a mi számítógépünkre feltenni. Az egyik oldalon lesz  a mi gépünk. Kiválasztjuk például a C egység Dokumentumok mappának a Képek nevű mappáját. A másik oldalon lesz a hozott anyag, például a kívánt nyaralási képek. Ott is kiválasztjuk a megfelelő egységet, például a cserélhető lemez vagy g egység, abban pedig az Ági mappa lesz, annak képeivel.

Az Ági mappa kijelölése után csak megnyomjuk az F5-ös gombot, és ugyanabban a percben már a gépünk Képek mappájában lesz az összes átmásolt kép, amit azonnal meg is nézhetünk.

/Ma már nincsenek az  a: és b: egységek, ezek voltak hajdanán a hazavihető floppi lemeztárolók nevei. / Olyan szerepük volt, mint a mai tenyérnyi univerzális cserélhető eszközöknek, angolul "pendrájvoknak"./

Szép hetet kívánok!  Csepi