Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan történik a számítógép kezelése?

2014.02.21

Hogyan történik a számítógép kezelése?

 

 1, Minden megnyíló ablak számos lehetőséget kínál arra, hogy mit csinálhat a gépet használó.  A lehetöségek felsorolása egyik módon menükben  történik a Windowsban, éppen úgy, ahogy az éttermek étlapján szerepel az   ételek felsorolása. A menü szó - választékot - jelent.

Ahogy az étlapon, az ételek csoportjai, az Előételek, Levesek, Készételek, Desszertek stb. szerepelnek, úgy szerepel például egy szövegszerkesztő program főmenüjében a Fájl, (Irat) Szerkesztés, Formátum, Nézet, stb. művelet választás lehetősége. Ahogy az étteremben  a Levesek között találjuk meg a fajtáit, - a választékot- , a Zöldborsó levest, Grízgombóc levest,stb.; ugyanúgy  egy menüben találjuk meg például a Szerkesztés elvégezhető  műveleteit. A legördülő oszlopban a Kijelölés, Kivágás, Másolás, Beillesztés ...feladata lesz látható. Ezekből kell választanunk a munkánk során, ebből a választékból - más szóval MENÜBŐL dolgozhatunk. Ezekre a  feliratokra az egérrel kell kattintanunk, de ugyanilyen eredményt érünk el az Enter (belépés) gomb megnyomásával. Ez az egyik megoldás a számítógép kezelésére, ez a szöveges választékból való kezelés. 

 

2, A másik megoldás grafikus, képszerű.  A lehetséges feladatokat, műveleteket egy-két vízszintes sorban találhatjuk meg. Apró, jellemző képekben, ikonokban jeleníti meg a Windows az elvégezhető műveleteket, munkákat. / Ehhez hasonlóan néz ki egy ikon. :/    Közülük kell választanunk. 

 
Egy nagy szerszámos ládához lehetne  ezt hasonlítani, amiből elővesszük  egymás után a szükséges eszközöket az egérrel,egy kattintással.  Ez a képszerű, a gyorsabb kezelési mód. 

 

 Ez a kétfajta választási lehetőség a programok,dokumentumok ablakainak felső részén, mindjárt a cím sora után következik, az első – és a  második sorban.

 Ezen a fenti két módon történik a számítógép kezelése. Minden munkánál, legyen az a Dokumentumok mappa használata vagy egy kisebb vagy nagyobb program kezelése, így járhatunk el.

 

 
 
kezdes-geppel.jpg

 

 

Szép hetet kívánok!  Csepi